home
Artykuły, informacje

Benecol Siła Serca

dla_serca_benecol-39d8e0d2.jpg

Ponad 60% dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, co jest jedną z głównych przyczyn występowania chorób układu krążenia. Benecol jest pierwszym na świecie produktem prozdrowotnym obniżającym poziom cholesterolu we krwi i jedynym na świecie produktem wzbogaconym w stanole roślinne.
Jak udowodniono w ponad 50 badaniach klinicznych, stanole roślinne to jedna z najbardziej skutecznych naturalnych substancji aktywnie obniżających poziom złego cholesterolu (LDL) w organizmie.


Benecol należy do grupy produktów tzw. żywności funkcjonalnej. Żywność ta, na skutek uzupełnienia wartości odżywczej składnikami biologicznie czynnymi, wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, jego sprawność fizyczną lub stan umysłu. Aby produkt mógł być zakwalifikowany do grupy żywności funkcjonalnej, jego prozdrowotne działanie musi być potwierdzone w niezależnych badaniach klinicznych. Pierwszym na polskim rynku produktem funkcjonalnym obniżającym poziom cholesterolu była właśnie margaryna Benecol.

Benecol został wprowadzony na polski rynek w 2002. Jest on pionierem i niezmiennie niekwestionowanym liderem wśród produktów funkcjonalnych obniżających poziom cholesterolu. Jego udział w segmencie margaryn funkcjonalnych w ostatnim okresie badawczym wyniósł wartościowo aż 70% (ACNielsen AM'2008), a roczne tempo wzrostu wartości sprzedaży Benecolu w okresie 04-05 2008 vs. 04-05 2007 to +28% (ACNielsen AM'2008).
W segmencie kremów kanapkowych Benecol nie ma konkurencji. Od lat Benecol cieszy się wysokim zaufaniem konsumentów. Raport U&A przygotowany przez SMG/KRC Millward Brown w maju 2007 wskazuje margarynę Benecol jako produkt cieszący się największym zaufaniem wśród konsumentów żółtych tłuszczów.

Szeroka gama produktów Benecol i ich wszechstronne zastosowanie w codziennej diecie sprawia, że każdy może dbać o zdrowsze serce. Produkty Benecol - margaryny, jogurty pitne i kremy kanapkowe są jedynymi dostępnymi w Polsce artykułami zawierającymi stanole roślinne. Badania dowiodły, że codzienne spożywanie zalecanej dawki Benecolu powoduje zmniejszenie wchłaniania cholesterolu do krwi o 60%, w dodatku bez stosowania specjalnych diet i zmiany swoich nawyków żywieniowych. Zgodnie z wynikami tych badań już po 14 dniach spożywania margaryny Benecol jako elementu zdrowej diety poziom "złego cholesterolu" (LDL) w organizmie zostaje obniżony średnio o 15% wartości początkowej.  Skuteczność wzbogaconego o stanole roślinne Benecolu jest trwała, pod warunkiem przyjmowania zalecanej dziennej dawki, wynoszącej 25g margaryny lub 50g kremu Benecol lub 1 buteleczka jogurtu.

Klasyczna margaryna Benecol nadaje się zarówno do smarowania kanapek, jak też do pieczenia, smażenia i duszenia. Obecnie można wybierać pośród trzech rodzajów margaryny Benecol - klasycznej, lekkiej oraz wzbogaconej oliwą z oliwek. Doskonałym urozmaiceniem posiłków są też kremy kanapkowe Benecol o delikatnym śmietankowym lub ziołowym smaku. Kremy z powodzeniem można wykorzystać także do sporządzania sosów, czy jako dodatek do sałatek i zup. W rodzinie produktów Benecol znajdziemy również napoje jogurtowe w dwóch smakach - naturalnym i truskawkowym.

Produkty Benecol są rekomendowane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu i program Siła Serca.

Więcej informacji: www.benecol.pl, Infolinia: 0 801 10 22 27

Kontakt:
Monika Gołębiowska, tel. 718 19 31, 0-605 990 291
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
 

 

 

 

 


© 2012 Siła Serca S.A., ul. Agrestowa 19, 53-006 Wrocław,
tel./fax +48 71 342 29 42, +48 609 280 380
email:
biuro@silaserca.pl